Övningar för hästen rygg!

Klättra  med hästen nyttigt

Klätterträning är jättebra för hästens rygg. Men det finns ett krux. Det är bra att klättra uppför, men inte lika bra att klättra nerför. Har du en frisk häst, som du bara vill träna ryggen på i förebyggande syfte är det inga större problem. Då kan du stärka bakdelsmusklerna i nerförsbacken i stället, genom att göra halt med jämna mellanrum på nedvägen.

När du klättrar, gör det i skritt. Hästen ska sänka huvudet och ta i ordentligt.

 



Arbete i låg form Att arbeta hästen i en låg form, men med bakdelen väl inunder sig är utmärkt stretching och stärkning av ryggmusklerna. Tack vare ryggkotornas lutning - där bröstkotorna lutar framåt och ländkotorna lutar bakåt - välvs ryggmusklerna ordentligt om hästen sätter under sig med bakbenen och går i en låg form med nacke och hals.






Gymnastikhoppning Gärna med hästen lös, utan ryttare. Att hoppa en studsserie om 3-4 hinder är mumma för hästens rygg. Den är tvungen att välva sig och få upp ryggen i varje språng.




Tömkörning Är man en erfaren tömkörare är arbete utan ryttare en bra omväxling för hästar med dålig rygg. Men kan man inte få hästen att jobba i rätt form och lugnt och avslappnat ska man inte ge sig på att tömköra. Då skapas mer spänning i ryggen än vad man blir av med.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0