Övningar!

När tävlingssäsongen börjar komma igång kan det vara dags för en övning som är lösgörande för hästarna och tränar hästens styrka (mjölksyrehöjande)

 

Som ryttare tränar du din sits, både på marken och över hinder. Dessutom tränar du på att byta galopp och på att rida rakt både före och efter serien.

Mål
Lösgörande övning som övar ryttarens precision att rida på böjda spår, och att flytta hästen undan för skänkeln.
Både ryttare och häst övar galoppombyten och hästen tränar upp sin styrka.

Svårighetsgrad
Medelsvår övning som rids i galopp med äldre hästar. Övningen kan även ridas i trav med unghästar och hindren kan anpassas till ryttares och hästars utbildningsnivå. Hinderhöjden kan varieras mellan 0,50 och 1,00 meter.
Kom ihåg att det är en svår övning för unghästar eftersom det lätt blir trångt i serien.

Uppvärmning
Värm upp hästen i trav åt båda håll. Trava på en åttvolt som går in mellan bommarna på båda sidorna om serien. Flytta hästarna undan för den inre skänkeln i åttvolten.

Hinderuppställning serien
Starta med ett kryss och därefter ett plank cirka 3 meter efter (studs-avstånd). Cirka 5,5 meter efter planket bygger du en oxer (ett galoppsprång) och därefter ett plank 5,5 meter efter oxern (ett galoppsprång). Serien avslutas med ett kryss cirka 3 meter efter planket (studsavstånd). Övningen kan hoppas från båda håll.

Bommarna
Placera två bommar på längden framför och bakom serien och ytterligare fyra bommar på tvären (se skiss). Bommarna hjälper dig att rida rakt både före och efter serien.

Så här rider du övningarna
Övning A: Arbeta hästen i galopp genom bomövningen. Om övningen rids i höger varv börjar du med att vända ifrån långsidan innanför bom 1. Därefter vänder du in mellan bommarna och lägger en liten volt åt höger. Fortsätt innanför bom 2, byt galopp och vänd till vänster ut mot spåret. Rid sluta (eller skänkelvikning) ut till spåret och byt galopp igen. Öka tempot något när du kommer ut till spåret och samla upp hästen igen före kortsidan. Övningen kan ridas i båda varven och byggas på med att du rider samma övning på den andra kortsidan.

Övning B: Hoppa serien ett par gånger i båda varven. Var noga med att hästen är rak i serien genom att du rider rakt in mellan bommarna före och efter serien. Om du har en äldre häst kan du rida in i galopp och med en ung eller orutinerad häst kan du rida in i trav. För äldre hästar kan du höja hindren men kom ihåg att höja de olika hindren i omgångar i stället för att höja alla på en gång.

Tänk på
Övningen anpassas till utbildningsnivå hos häst och ryttare. Var beredd att justera avstånden om det inte passar till din häst. Kom ihåg att kryss är svåra att hoppa med unga hästar. Om hästen har svårt att byta galopp kan du rida ett par travsteg emellan och fatta ny galopp igen. Då brukar hästarna så småningom lära sig att byta galopp.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0